Godfried Bongarts (1665-1734)
Deze Godfried wordt geboren op 17 januari 1665 in Overcruchten en een dag later gedoopt in de kerk van St. Martinus. Helaas is het spoor van deze Godfried verder niet te volgen. De twee kerken hanteren elk een andere manier waar het de notatie van voornamen betreft.
Oberkruchten gebruikt doopnamen en Nederkruchten roepnamen. En omdat het huwelijk van deze Godfridus niet voorkomt in beide kerken loopt het spoor van Godfried hier voorlopig dood. Het is dan ook mogelijk dat deze Godfried niet in 1734 overlijdt. Aangezien men echter in die tijd niet ver van "huis" trok is het ook mogelijk dat de Godfried die in 1734 wel tot de familie behoort.
Op de afbeelding hier links staat zijn vermelding in het kerkregister van Overkruchten. En aangezien hier ook " Ferrarius nostri" ( Latijn voor onze smid) in de vermelding staat weten we dus dat de vader van deze Godfried smid van beroep was. er zijn in die tijd meer "Bongartsen" te vinden die ook hetzelfde beroep uitoefenden in en om Cruchten.
Om ook hier is de tijd waarin Godfried leefde in de historie te plaatsen nog kort wat over de tijd waarin hij leefde (ook wel bekend als de kleine ijstijd):
De Republiek Nederland, Spaans Gelre, Gulick enz.: elke staat had zijn eigen souvereine regering. Maar binnen die staten waren er talloze heren met zogenaamde heerlijke rechten, die ze meest of via erfrecht verworven hadden of hadden gekocht van bijv. de souverein heerser. Heerlijke rechten betekenden bijv.: het recht om de predikant of de pastoor aan te stellen, het lage of hoge gerecht met al de er bij behorende opbrengsten (opbrengsten "breucken" = boetes bij overtredingen), rechten als tol of visrechten, bepaalde belastingopbrengsten, enz. Omdat het souvereine recht, het heerlijke recht of verschillende heerlijke rechten soms door elkaar heen dreigden te lopen moest in 1680 van de ambtenaren die een onverenigbare dubbele functie hadden in Spaans Gelre, op last van de souvereine regering van Brussel een lijst worden gemaakt. Montfort was een heerlijkheid van de prins van Oranje, en het werd niet wenselijk geacht dat de gemeente Asselt en Swalmen, een heerlijkheid van de graaf van Hillenraed, dezelfde secretaris had als Montfort. De kiem van de oorzaak van de aparte status van Swalmen na het barriƫretractaat van 1716 wordt hier dus al gelegd. In 1716 wordt Swalmen als enige gemeente van het ambt Montfort aan Oostenrijk toegewezen, terwijl de de rest bij de republiek Nederland komt.